Vier belangrijke punten blijven in Leeuwarden

Afgelopen zaterdag stonden er weer twee thuiswedstrijden op het programma in de Cammingahal. Het einde van de zaalcompetitie is inmiddels in zicht. Met nog 4 wedstrijden te gaan wordt de stand op de ranglijst steeds nauwlettender in de gaten gehouden. Gezien de posities op ranglijst (het eerste op een theoretische degradatieplek) was het belangrijk om in ieder geval de punten in Leeuwarden te houden!

Pallas 2 – De Waterpoort 2
Het tweede trad aan tegen De Waterpoort 2. Beide teams stonden voorafgaand aan de wedstrijd met 9 punten in de middenmoot. Met een winst in deze partij zou dus goede zaken worden gedaan.

Het initiatief lag in het begin van de wedstrijd bij de ploeg uit Sneek. Pallas keek steeds tegen een kleine achterstand aan. Halverwege de eerste helft wist de Waterpoort zelfs een gat te slaan van 4 doelpunten (4-8). Pallas creëerde voldoende kansen, maar in deze fase had het team moeite met de afronding. De eindsprint die het tweede tegen het einde van de eerste helft in zette was echter wel heel sterk. Met vier doelpunten in de laatste drie minuten wist het het tweede het gat bijna te dichten. De ruststand was 9–10 in het voordeel van De Waterpoort.

In de tweede helft stond er een ander Pallas. De sterke eindsprint werd goed doorgezet in het vervolg van de wedstrijd waardoor de kleine achterstand in een paar minuten was omgezet in de eerste voorsprong voor Pallas van deze wedstrijd. De afronding was veel beter en deze sterke fase wist het team de rest van de tweede helft vast te houden. Hierdoor werd al snel een voorsprong van vier doelpunten gecreëerd. Vooral Sebastiaan Hulshof, die in totaal zeven doelpunten noteerde, wist de korf makkelijk te vinden. Met een laatste afstandsschot in de laatste minuut zette hij de eindstand op 20–16.

Pallas’08 1 – Thrianta 1
Het eerste moest aantreden tegen Thrianta. De wedstrijd in Hoogeveen werd eerder dit seizoen nipt verloren. Vooral via een aantal sterke en makkelijk scorende dames en een sterke rebound wist Pallas van tevoren dat dit niet een makkelijke wedstrijd zou worden. Het was zaak om scherp aan de wedstrijd te beginnen en vooral verdedigend de zaken goed op orde te hebben.

Het vak van Jelmer, Bernard, Marije en Carolien S. begon in de aanval. Met het typerende dynamische spel konden zij voor de eerste voorsprong van de wedstrijd zorgen via doelpunten van Marije en Jelmer. Verdedigend wist het vak met Marten, Redmar, Carolien en Lieke vooralsnog de nul vast te houden.

In het vervolg van de wedstrijd zorgde Thrianta via de aanvallend sterke dames voor veel dreiging naar binnen. Tegelijkertijd schoot een aantal heren heel makkelijk en zuiver van heel ver. Aanvallend was Pallas in de beginfase weliswaar vlijmscherp in de afronding. Maar via de aanvallende kracht van de tegenstander kon niet eenvoudig een beslissende voorsprong op het scorebord genoteerd worden. Dit zorgde voor een ruststand van 13–13.

Pallas wist via Redmar, Marije en Marten in de tweede helft een voorsprong van drie doelpunten te creëren. In het restant van de wedstrijd waren beide ploegen aanvallend minder overtuigend waardoor de wedstrijd langzaamaan richting het (dit seizoen zo herkenbare) zenuwslopende einde kroop. Pallas wist de voorsprong vast te houden, maar Thrianta kwam steeds dichterbij. Twee minuten voor het einde kwam Thrianta op 20–19. Via een lange Pallas aanval werd de voorsprong niet vergroot dus was alle hoop gevestigd op de blauwe verdedigende muur. De muur hield deze wedstrijd ternauwernood stand, waardoor de bal in de laatste seconden voor Pallas was en de wedstrijd werd gewonnen. Een zeer belangrijke overwinning waardoor het vlaggenschip de degradatieplek in ieder geval voor deze week verlaat!

In de competitie kan nog van alles gebeuren. Met nog drie wedstrijden te gaan kan zelfs de huidige nummer 1 (DIO) in theorie nog degraderen. Voor Pallas liggen alle degradatie gevaren én (promotie) kansen ook nog open.

Voor beide Pallas teams gold dat een goede en positieve inzet werd gecombineerd met de wil om de wedstrijd te winnen. Dit werd vastgehouden tot het einde. Net als de wedstrijd van het eerste van vorige week, toen een 8-0 achterstand tegen Harkema uiteindelijk werd omgezet in een gelijkspel. Hopelijk kan Pallas deze inzet de rest van de competitie vasthouden. Zeker voor het eerste team kan dit zaalseizoen dan nog spectaculair eindigen.